Malo kontroverzen naslov, a Tango Nuevo je bil zmeraj prav to, kontroverzen. Še danes, ko se nam zdi, da je izraz ostal že nekje v polpreteklosti, razburka marsikatero tango debato in ostaja pomemben odsev tanga, ki ga plešemo danes. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je pomembno razumeti, kaj Tango Nuevo pravzaprav je, ključno vlogo, ki jo je odigral v tango zgodovini in kaj je pustil za seboj.

Nastanek Tanga Nueva

Da razumemo, kaj Tango Nuevo je, moramo dobro razumeti zgodovino in okoliščine, v katerih je nastal. V 50.letih je tango, kot so ga poznali do takrat, pričel izumirati. Veliki orkestri so razpadli, plesalo ga je vedno manj plesalcev in milonge niso bile več politično sprejemljive. V tistem času se je nadarjeni Astor Piazzolla iz Pariza preselil nazaj v Buenos Aires in pričel skladati tango glasbo, ki je imela priokus jazza in klasične glasbe. V domovini je naletel na zgražanje in odpor, saj je njegova glasba zvenela preveč moderno in domnevno zanemarila tradicijo tanga. Nova zvrst je dobila ime “Tango Nuevo” (novi tango).

Piazzolli so sledile druge glasbene skupine (Gotan project, Otros Aires, Bajofondo…), ki so se s tango strukturo igrale, jo nadgrajevale ali pa znane tango skladbe predelovale v rap, rock in klasične skladbe. V začetku 21.stol. se je tako oblikovala nova smer, ki jo imenujemo “Neotango” in je bila glavna zvrst alternativnih milong.

Tango Nuevo kot plesni stil

Zelo hitro je glasbenemu preporodu sledil tudi plesni. V 80.letih se je tango pričel vračati v družbo in nove generacije so ples znova odkrivale ter raziskovale. Ker je imel ples zelo skromno tradicijo poučevanja, je bil edini način posnemanje in opazovanje starejših parov.

V 90.letih sta Gustavo Naveira in Fabian Salas k tangu pristopila bolj analitično in analizirala plesno strukturo tanga. Z znanji sodobnega plesa, kineziologije in biomehanike sta lahko tako ples kot pedagogiko razumela bolj celostno. To je omogočalo poglobitev raziskovanja plesa in predvsem navdihnilo nova gibanja ter načine uporabe telesa. Z ustanovljeno raziskovalno skupino imenovano Cosmotango, kateri se je pridružil tudi Mariano “Chicho” Frumboli, danes najbolj znan predstavnik “Tanga Nueva”, so lahko preizkušali in (po)izumljali gibanja, ki jih v tistem času nihče ni plesal.

Tako se je razvil nov plesni stil, ki se ga je prav tako, pripisujoč hkratnemu razvoje glasbe, poimenovalo “Tango Nuevo” stil. Na tem mestu se ponavadi prične dolga in obsežna debata, kaj je v tem stilu pravzaprav novega, saj je  večino gibanj, ki jih radi pripisujemo Tangu Nuevu pravzaprav že plesal kateri izmed slavnih starih plesalcev. Po drugi strani pa lahko sledi nikoli končano prerekanje, kaj tango pravzaprav je in kaj vse v stilu je pravzaprav “netangerskega”. V grobem bi lahko rekli, da je stil prinesel več odprte drže, obsežnih gibanj, ganchov, boleov in plesa izven osi (volcade, colgade).

Kaj je torej Tango Nuevo?

Kaj je torej Tango Nuevo? Je to glasba, plesni stil, filozofija…? Ime izvira iz glasbene zvrsti, katere začetnik je bil Astor Piazzolla, a pojem zajema dojemanje tanga, ki se je v tistem času razvijalo. Oči s katerimi, se je začelo gledati na tango in s tem povezanim razvojem poučevanja ter ustvarjanja. Tango Nuevo je v prvi vrsti postala pedagogika.

There is great confusion on the question of the way of dancing the tango: call it technique, form, or style. The term tango nuevo is used to refer to a style of dancing, which is an error. In reality, tango nuevo is everything that has happened with the tango since the 1980s.

Gustavo Naveira

začetnik Tango Nueva v plesu in pedagogiki

Plesni stil, spremembe v socialnih kodeksih in stilu oblačenja so bile le posledice tega raziskovanja in na nek način uporništva. Manj enostavno je vprašanje glasbe in njenega vpliva na ples. Razvoj je najbrž šel z roko v roki. V tistem času so postajale vedno bolj popularne milonge z alternativno glasbo, mladi so prevzemali plesišča in si želeli več svobode ter prostora za kreativnost.

Točka preobrata in zakaj je Tango Nuevo izumrl

Kot rečeno, je bil Tango nuevo v prvi vrsti razvoj pedagogike in razumevanje tanga. Globine, ki so jih dosegli takratni pionirji, so jim omogočale izvajanje bolj bogatih in očem privlačnejših gibov. A problem je nastal, ker je ljudi zanimalo bolj slednje, kot poglobljeno razumevanje in študij tanga. Plesalci so se želeli naučiti pompoznih gibov in jih na milongah izvajali brez osnovne tehnike ter kontrole telesa, ki sta pogoj za taka gibanja. Eno brez drugega ne gre. A to sporočilo se je izgubilo nekje na poti.

Če se lahko ljudje odločajo med tomado in volcado, bodo vedno izbrali volcado. Ker je bolj vidna. V tangu je veliko egocentrizma in individualizma. Ne bodo naredili tomade in uživali v trenutku, ampak bodo izbrali opcijo, ki pokaže več in večje.

Mariano "Chicho" Frumboli

zgodovinski intervju v El Tangauti 2009

Kot odgovor na vse bolj pobesnela plesišča, visoke bolee brez kontrole in izgubljanje poudarka na komunikaciji, so se začele oblikovati skupine, ki so se vračale nazaj v popolnoma drugo skrajnost. Skromna, asketska gibanja, poudarek na objemu, povezanosti in codigih (socialna pravila tanga-cabezeo, mirada, le ena tanda…). Tango Nuevo je bil napaden kot odmik od “pravega” tanga. Z UNESCO-ovo zaščito tanga so se uredili zakoni, ki so določali odstotek dovoljene alternativne glasbe na milongah. Tango Nuevo je bil napaden kot odmik od pravega tanga, druga skrajnost kot konzervativno oklepanje preteklosti.

Sčasoma se je večji del tango sveta pričel pomikati v zlato sredino obeh skrajnosti. Slavni maestri Tango Nuevo obdobja, kot sta Chicho in Sebastian Arce, so začeli poudarjati pomen povezanosti, poslušanja in uživanja v preprostih rečeh. Velik skok naprej v razvoju se je začel umirjati in ponovno iskati povezavo s svojim izvorom. Tango je ohranil znanje, dinamiko in svobodo v gibanju, ki ga je pridobil ter dodal umirjenost tradicije.
Nekateri bi rekli, da je tango naredil korak nazaj. Sama bi rekla, da je naredil korak naprej. Razvoj v razumevanju plesa smo začeli združevati skupaj z izročilom tanga. Razvoj tanga je pot, ki ves čas išče ravnotežje, skače v neznano in se ciklično vrača k svojim koreninam.

Tango Nuevo je bil pomemben del tango zgodbe in je predstavljal ključno točko razvoja ples, predvsem pa njegovega razumevanja in podajanja. A danes je tudi Tango Nuevo del zgodovine. Večina plesalcev, ki je še aktivnih, so svoj stil prelili v nekaj novega. Kako bi to poimenovali? Na srečo še nimamo izraza, ki bi uniformiral novo obdobje tanga in mu pustimo dihati, da ples sam najde nove poti.

Plesalci v času Tango Nuevo obdobja

Isti plesalci danes