Tango tehnika

Petek, 26.1.
19.00-21.00
Tango Avenija (Letališka 29)

Cena: 10€

Tehnika namenjena hrbtnim mišicam, medenici in predvsem ledveni krivini, ki je velikokrat vir bolečine tako med plesom kot v vsakodnevnem življenju.

Med plesom smo velikokrat premalo osredotočeni na hrbet, držo in povezavo med medenico ter prsnim košem, zato v ples prinesemo slabe dnevne gibalne vzorce, ki še poglobijo težave in bolečino. Tehnika bo zato namenjena ozaveščanju gibalnih vzorcev in raziskovanju gibanj v ledvenem delu.

Tematika

  • zavedanje in aktivacija mišic, ki nam pomagajo pri stabilnosti
  • sistem in krepitev mišic, ki vplivajo na ledveno krivino
  • kako najti sebi optimalno držo
  • vpliv nog na medenico in preostalo telo
  • razbremenitev ledvene krivine v plesu

Na dveurni tehniki se bomo posvetili predvsem vajam za zaznavanje telesa, njegove pozicije v prostoru in mikro gibanj, ki jih hrbet opravlja med različnimi gibanji. Preko dela na tleh se bomo počasi dvignili v prostor in gibanje. Namen tehnike je razbremenitev in večja mobilnost ledvene krivine za čim bolj sproščen ples brez bolečin.

V plesu namreč ponavadi uporabljamo gibalne vzorce iz vsakodnevnega življenja in jih včasih naredimo še bolj škodljive za naša telesa. Ta gibanja so navadno nezavedna in potrebujemo nekaj časa ter vaje, da jih ozavestimo. Od zunaj se morda zdijo nepomembna in minimalna, a pomembno vplivajo na našo držo in način gibanja, posledično pa tudi ples. Zato bo tehnika temeljila predvsem na ozaveščanju lastnega telesa in zaznavanju pozicij ter gibanj, ki jih uporabljamo. Le s poglobljenim zavedanjem lahko naredimo temeljne spremembe v naših gibalnih vzorcih.

Na tehniko pridite oblečeni v udobna, raztegljiva oblačila, ki omogočajo prosto gibanje in s seboj obvezno prinesite debele nogavice. Če ob daljšem plesu potrebujete podlago, pa prinesite tudi petke ali plesne superge.

Na začetku bomo nekaj časa delali na tleh, tako da po želji prinesete tudi podloge. Nekaj jih bo za izposojo na voljo v Tango Aveniji.