Artikulacija v glasbenem smislu na nek način pomeni podobno kot »razločnost«. Je odgovor na vprašanje: »Kako so toni izvedeni?« (povezano, spevno, odsekano, ostro, … ), vendar je na začetku dovolj že, če ločimo med karakterji glasbe, ki so posledica artikulacije. 

Pri tej skladbi je na začetku karakter napovedujoč. Kot nevihta, ki se približuje, glasba vso svojo energijo zadržuje v kratkih notah. Pri 0.07 kratke note v melodiji zamenjajo dolge in zvok se razpre. Pri 0.10 se karakter spet vrne na prejšnjega.

Pri tej skladbi je glasba na začetku povezana in široka, pri 0.04 pa odsekana in bolj ritmična. Skozi celotno skladbo se D’Arienzo igra z razliko-pri 0.07 je spet povezana, pri 0.10 ponovno odsekana in pri 0.18 povezana, itd.

Globlje razumevanje artikulacije v glasbi

Še nekaj primerov za razumevanje artikulacije. Prisluhnete ali je glasba/melodija povezana in široka ali odsekana in ritmična …

Juan D’Arienzo
Vieja recova

Edgar Donato
Ella es asi

Francisco Canaro
Se dice de mi

Francisco Canaro
Yo no se que me han hecho tus ojos


Za bolj glasbeno firbčne pa spodnja povezava pripelje do posnetka, na katerem violinist Itzhak Perlman demonstrira različne karakterje v glasbi (od 3.45 dalje)